VPS – ראשי תיבות של virtual private server, או בעברית שרת וירטואלי פרטי ובקיצור: שרת וירטואלי.

 

חלק ראשון של המאמר יחולק ל 2 היבטים:

מצד הלקוח – בעל השרת הוירטואלי – השרת הוירטואלי הינו שרת רגיל לכל ענין (נראה כמו שרת יעודי מצד הלקוח), הלקוח לרוב מקבל RDP (שליטה מרחוק windows) או לחילופין גישת SSH ללינוקס, לעיתים ותלוי במערכת הוירטואליזציה הלקוח מקבל גם מערכת נפרדת לשרת שעל ידה יוכל לעשות ריסטארט לשרת הוירטואלי (מדמה לחיצה פיזית על כפתור הריסטארט), כיבוי מלא, הדלקה וכו ואף ניהול FW חיצוני, וכל זה מתבצע אפילו אם השרת הוירטואלי נתקע בעקבות עומסים וכו.

 

מצד מספק השירות – בעל שרת יעודי, שעליו התקין מערכת וירטואליזציה, מערכת זו מאפשרת לחלק את השרת למספר שרתים, ולספק שירות ליותר מלקוח אחד בו זמנית, לרוב השרת שמחזיק מערכת וירטואליזציה לא יעשה בו שום שימוש אחר פרט לכך והשימושים האחרים יבוצעו על שרתים וירטואליים על מנת לא להזיק למערכת הוירטואליזציה.

 

מערכות הוירטואליזציה הגיעו במטרה לאפשר לנו לנצל טוב יותר את השרתים שלנו, לרוב אנו מנצלים את המחשבים שלנו רק בכ -10%-60% מיכולתם, לכן אפשרות הוירטואליזציה מאפשרת חסכון אדיר בעלויות, אנו יכולים לשים על שרת אחד פיזי, מספר שרתים וירטואלים שהעומס של כל שרת הוא בשעות שונות, ובכל חסכנו קניית מספר שרתים יעודיים.

 

יתרונות וירטואליזציה על יעודי :

השכרה – שרת וירטואלי ניתן להשכיר במחיר חודשי וללא התחייבות (ניתן להשכיר גם שרת יעודי, אך זה תלוי במלאים ובהתחיבויות), אספקת שרת וירטואלי הינה מיידית (מיד מתחילים את ההתקנות הנדרשות) ובסיום ההתקנות ניתן כבר לגשת לשרת, לעומת שרת יעודי שלפעמים תלויים בהזמנתו ובאספקתו מהיבואן.

גמישות חומרה – שרת וירטואלי הינו שרת גמיש, ניתן להתחיל בחבילות קטנות שיספקו את האתר שלכם כאשר הוא בפיתוח, ועם עליית האתר לאוויר, הגדלת המכונה הוירטואלית בהתאם לציפיות העומסים מהאתר שלכם. ניתן לבצע שינויי הגדלה או הקטנה בשרת וירטואלי ל: כמות מעבדים\מהירות מעבדים, כמות זכרון, רוחב פס. ניתן רק להגדיל את : כונן הקשיח. השינויים מתבצעים במיידית, כלומר גם אם ציפיותכם מהאתר היו נמוכות מבפועל, והשרת מהר מאוד מגיע לעומסים, מייד ניתן להגדיל את השרת על מנת לתת מענה לעומסים אלו.

עלויות – עלויות שרת וירטואלי גבוהות יותר משרת יעודי, מאחר ומערכת הוירטואליזציה גוזלת משאבים וגם לה יש עלות. אך היתרון הברור של שרת וירטואלי הוא שניתן להתחיל משרת בסיסי, שלא ניתן לרכוש כזה שרת יעודי, ניתן לראות דוגמאות במחירון שלנו. שרת בסיס גורר לעסק הוצאות של כ 100 ש"ח לחודש, ובכך חוסך לעסק קניית שרת בעלות של מעל 10,000 ש"ח להוצאה שלא ברור אם העסק ינצל במלואה.

ביצועים – לרוב, הביצועים של השרת הוירטואלי לא נפגמים, הביצועים צריכים להיות זהים לשרת יעודי בעל אותם נתונים, אך הדבר לא נכון תמיד, ישנם מערכות פחות מתקדמות שהביצועים נפגעים, וכיום ניתן לבצע מכירות יתר ובמכירות יתר הביצועים נפגמים, כך או כך הפגיעה בביצועים לא צריכה להיות מורגשת ללקוח הסופי (כאשר אין מכירת יתר).

בשורה התחתונה הביצועים תלויים בחוזה, ישנן חברות שמציינות בחוזה נתונים מינימליים כלומר, מצויין שלשרת יש 1G זכרון אך מינימום שתקבלו הינו 0.5G זכרון, בשביל להסביר את העניין אשתמש בדוגמה: לחברה יש בבעלותה שרת עם 2 ליבות, מהירות ליבה : 2.4GHZ ו 1 גיגה זכרון. ל4 לקוחות שונים מכרו שרתים וירטואלים כאלו : 1G זכרון מינימום: 250 מגה זכרון. 2 ליבות, מהירות 2GHZ מינימום 500MGHZ .

מה שקורה בחבילה הזו הוא שניתן למכור אותה ל 4 לקוחות, כאשר בעל השרת ירצה למכור אותה בפעם החמישית, מערכת הוירטואליזציה תודיע לו שאין לו אפשרות מאחר ואין מספיק זכרון. מאחר והמינימום זה הקצאה נוקשה.

מבחינת הביצועים אנו נראה 4 לקוחות שנניח שכל אחד צריך כחצי גיגה זכרון, אך באמת מקבל רק רבע גיגה זכרון. ובכך נפגעים הביצועים בצורה משמעותית.

לרוב כשלוקחים את השרת הוירטואלי בצורה הזו, הכל מתחיל טוב מאוד, אך ככל שעובר הזמן הביצועים נפגמים מאחר שבעל השרת מכניס לקוחות נוספים…

 

חסרונות וירטואליזציה על יעודי :

שיתוף משאבים – יתכנו מקרים בהם תקיעה של שרת בודד תוקעת את כל השרתים השכנים, דוגמאות לכאלו מקרים הם כאשר אין מגבלות על כלי מסויים, לדוגמה הכונן הקשיח בחלק ממערכות הוירטואליזציה הינו ללא מגבלות, כל שרת וירטואלי יכול לכתוב ולקרוא מהכונן הקשיח במהירות המקסימלית, וכך יתכן ומכונה אחת מייצרת צוואר בקבוק לשאר המכונות הוירטואליות.